Koirahieronta

Rasittuneen lihaksen aineenvaihdunta on heikentynyt, jolloin kuona-aineet eivät poistu normaalisti eikä ravinteet pääse lihakseen. Tällöin lihaksen elastisuus ja toimintakyky heikentyy, ja koira alkaa kuormittaa itseään väärin ja lihasvaurioiden vaara kasvaa (revähdykset).

Lihaskireydet sekä erilaiset jännitystilat voivat aiheutua lihastoiminnan epätasapainosta tai lihaskoordinaation häiriöstä. Jatkuva lihasjännistys heikentää lihaksen verenkiertoa, jolloin lihaksessa aiheutuu hapenpuutetta ja kuona-aineiden kertymistä. Nämä aiheuttavat kipua koirassa ihan samalla tavoin kuin ihmisessä. Koira voi ilmentää kipua monin tavoin, hyvin usein käyttäytymisen muutoksina. Muutokset koiran liikkeissä, aktiivisuustason lasku, ruokahaluttomuus, stressi, ylivilkkaus tai jopa aggressiivinen käytös voivat kieliä tuki- ja liikuntaelimistön oireista.

Hierontaa voidaan käyttää hoitona koiran aktiivisuustasosta riippumatta. Myös leikkauksen jälkeisessä kuntoutusvaiheessa voidaan hieronnalla aktivoida surkastuneita lihaksia vilkastuttamalla niiden aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Leikkauksen jälkeinen hoito suoritetaan suunnitelmallisesti yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Hieronnan toteuttamiselle on olemassa myös joitakin vasta-aiheita, joten hoito suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Mainitsethan jos koirallasi on jokin krooninen sairaus, lääkitys tai muuten jotakin normaalista poikkeavaa. Mikäli narttukoira on kiiman aikana esimerkiksi tavallista stressaantuneempi, kannattaa hieronta ajoittaa suosiolla toiseen ajankohtaan.

Hieronnan yhteydessä käytetään tarvittaessa laser- ja TENS-laitehoitoja sekä ohjeistetaan tukilihaksistoa vahvistaviin harjoitteisiin.