Koirahieronta

 

Yksilöllisesti parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi

 

Olen valmistunut koirahierojaksi Tampereen Urheiluhierojakoulun koirahierojalinjalta vuonna 2009. Aiemmalta koulutykseltani olen sairaanhoitaja-terveydenhoitaja(AMK).

Koirien lihashuollon tavoitteena on pitää huolta eläinystäväsi lihaksista ja poistaa erilaisia jännitystiloja. Hieronnassa käsittely keskittyy pehmytkudoksiin ja sillä on useita fysiologisia vaikutuksia lihasten ja lihaskalvojen lisäksi ihoon, rasvakudokseen, hermokudokseen, laskimoihin, hiussuonistoon sekä imunestekiertoon.

Hieronnan, mobilisoivien tekniikoiden ja TENS- tai laserhoidon yhdistelmällä voidaan saada helpotusta tyypillisiin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin. Käytän yksilöllisesti harkiten eri hoitomuotoja ja niiden yhdistelmiä parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Nivelten mobilisointitekniikoilla kehon omia liikeratoja hyödyntäen parannetaan liikerajoittuneen nivelen toimintaa, lievitetään kipua, edistetään niveltä ympäröivien lihasten toimintaa sekä parannetaan nivelen ja sitä ympäröivien kudosten aineenvaihduntaa. 

Käytössäni on korkeatasoinen, lääketieteellinen Irradia Mid-Lite 904 -laserhoitolaite. Laserterapia kiihdyttää vaurioituneen kudoksen parantumisprosessia, edistää uusien solujen muodostumista ja parantaa verenkiertoa. Laserterapia lievittää kipua, hoitaa tulehdusta ja vähentää turvotusta. Nivelrikko, lihas- ja jännevammat, turvotukset, mustelmat, tulehdukset, leikkausten jälkihoito, haavat ja arvet ovat tyypillisiä laserhoidon kohteita. Ammattitaitoisesti toteutulla laserterapialla voidaan nopeuttaa paranemista, urheiluvammoissa parhaimmillaan jopa puolittaa parantumisaika. Laserhoitoja olen tehnyt  jo vuodesta 2010 koirien lisäksi myös hevosille ja ihmisille. 

TENS-hoito (Transcutaneous Electrical Nervous Stimulation) on ihon kautta tapahtuva hermostimulaatiohoito. Koiran iholle asetetaan elektrodit, joiden kautta pienitaajuiset sähköimpulssit aktivoivat kehon omia, kipua lievittäviä mekanismeja. Sähköimpulssit ohittavat selkäytimessä hermoradat, jotka välittävät kiputuntemuksen aivoille. Lisäksi se rentouttaa lihaksia ja vilkastuttaa verenkiertoa. TENS-hoito on erinomainen apu neuropaattisen kivunhoidon tukena. TENS:n avulla voidaan aktivoida tietyn lihaksen tai lihasryhmän toimintaa ja hermotusta. Olen tehnyt TENS-hoitoja vuodesta 2009. 

Teen yhteistyötä eläinlääkäreiden, fysioterapeuttien ja muiden eri hoitomuotojen ammattilaisten kanssa.  Tarvittaessa ohjaan asiakkaan jatkohoitoon tai tutkimuksiin kokeneelle ja osaavalle ammattilaiselle. 

Miksi hieronta on tärkeää? 

Kun lihas on rasittunut, kuona-aineet eivät poistu normaalisti eikä ravinteet pääse lihakseen. Tällöin lihaksen elastisuus ja toimintakyky heikentyvät, ja koira alkaa kuormittaa itseään väärin, lihasvaurioiden vaara kasvaa ja riskinä ovat revähdykset.

Lihaskireydet sekä erilaiset jännitystilat voivat aiheutua lihastoiminnan epätasapainosta tai lihaskoordinaation häiriöstä. Jatkuva lihasjännistys heikentää lihaksen verenkiertoa, jolloin lihaksessa aiheutuu hapenpuutetta ja kuona-aineiden kertymistä. Nämä aiheuttavat kipua koirassa ihan samalla tavoin kuin ihmisessä. 

Koira voi ilmentää kipua monin tavoin, hyvin usein käyttäytymisen muutoksina. Muutokset koiran liikkeissä, aktiivisuustason lasku, ruokahaluttomuus, stressi, ylivilkkaus tai jopa aggressiivinen käytös voivat kieliä tuki- ja liikuntaelimistön oireista.

Millaiselle koiralle hieronta sopii? 

Hoito toteutetaan yksilökohtaisesti koiran ehdoilla edeten. Hoitotilanteessa koiralle ei aiheuteta kipua.  Hoidon aikana pyritään löytämään kipeät kohdat tai kipua aiheuttavat liikeradat, jotka koira näyttää usein herkästi, ja hoito tehdään ammattitaitoisesti koiran eleitä lukien ja varovasti edeten.

Hieronnan toteuttamiselle on olemassa joitakin vasta-aiheita, joten hoito suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Mainitsethan jos koirallasi on jokin krooninen sairaus, lääkitys tai muuten jotakin normaalista poikkeavaa. Mikäli narttukoira on kiiman aikana esimerkiksi tavallista stressaantuneempi, kannattaa hieronta ajoittaa suosiolla toiseen ajankohtaan.